Ο αστήρ της Βηθλεέμ

 

 


 


 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
Επιλογή παρουσίαση Επιφανείς Έλληνες αστρονόμοι
Ελένη Χωρεάνθη: Κωνσταντίνος Χασάπης

Ο Αστήρ της Βηθλεέμ
Ο Κωνσταντίνος Χασάπης, ο "Δημοδιδάσκαλος", Αστρονόμος από τη Βέροια που έστησε τηλεσκόπιο στο Πυργί, ένα χωριό κοντά στο Αγρίνιο και έστειλε στις ΗΠΑ τις μετρήσεις του, προσδιόρισε επιστημονικά το χρόνο γεννήσεως του Χριστού.
Στο βιβλίο του: "Ο αστήρ της Βηθλεέμ", Εκδόσεις Α. Καραβία. Αθήνα 1970, (Η Α΄ έκδοση με την ιδιόχειρη υπογραφή του συγγραφέα Κων. Χασάπη, βιβλιοθήκη Κώστα Χωρεάνθη), εξηγεί γιατί έλαμπε τόσο πολύ το "Αστρο του Χριστού", ώστε να προκαλέσει το σφοδρό ενδιαφέρον των εξ ανατολών Μάγων, των αστρονόμων της εποχής, ώστε, ακολουθώντας τον Αστέρα, να φτάσουν με τα συμβολικά δώρα τους: "χρυσόν" και ¨λίβανον" και "σμύρναν" στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την παράδοση και να προσκυνήσουν τον Ιησού νεογέννητο Βρέφος.
Το άστρο της Βηθλεέμ έλαμπε τόσο πολύ γιατί δεν ήταν ένα. Ήταν τρία άστρα μαζί. Κάποιες φορές ήταν τέσσερα. Λένε πως ήταν ένα, γιατί έτσι φαίνονταν από τη γη. Η μεγάλη απόσταση από τη γη τα έκανε να φαίνονται σαν ένα, όπως τα έβλεπαν από τόσο μακριά με τα όργανα που είχαν τότε οι αστροφυσικοί, οι Μάγοι. Και πιο πολύ με γυμνό μάτι. Ιδού τι λέει ο Κωνσταντίνος Χασάπης, ο σπουδαίος Δάσκαλος/αστρονόμος, αστροφυσικός, μαθηματικός, συγγραφέας πολλών μελετών και βιβλίων:
«Δύο χρόνια πριν τη Γέννηση του Χριστού, από το 8 π. Χ. ίσαμε το 6 π. Χ., τρία διαφορετικά άστρα πλησίαζαν και σχημάτιζαν ένα τρίγωνο κάθε φορά που βρίσκονταν πολύ σιμά. Αυτό το φαινόμενο στη γλώσσα της αστρονομίας λέγεται Σύνοδος αστέρων, συγκέντρωση δηλαδή αστεριών. Και βρίσκονταν τόσο κοντά μεταξύ τους ώστε από τη γη με γυμνό μάτι έμοιαζαν σαν ένα υπέρλαμπρο άστρο. Οι αστρονόμοι, οι Μάγοι εκείνοι από την Ανατολή που μελετούσαν τις κινήσεις των άστρων, παρακολουθούσαν τις Συνόδους από τη στιγμή που άρχιζε η σύνθεσή τους, δηλαδή παρακολουθούσαν και κατέγραφαν ποια ήταν τα τρία αστέρια που πλησιάζοντας κάθε φορά και σχημάτιζαν νοητό τρίγωνο. Κάπως έτσι θα φανταστούμε τις συνόδους με τις διαφορετικές συνθέσεις των πλανητών, σαν ένα παιγνίδι που άρχισαν τρεις πλανήτες το έτος 8 π. Χ. , ο Κρόνος, ο Δίας και ο Άρης. Και ακολουθούσαν πολλές. Στις συνόδους αυτές δεν ήταν πάντα τα ίδια άστρα. Άλλαζαν ανάλογα με τις μετακινήσεις τους στο διάστημα. Όμως στις περισσότερες συγκεντρώσεις είναι παρών ο Κρόνος: Κάπως έτσι φανταζόμαστε τη σύνοδο των αστεριών.
ΔΙΑΣ ΑΡΗΣ
ΚΡΟΝΟΣ
Το παιγνίδι αυτό συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς με τρία και με περισσότερα άστρα πάντα στο τρίγωνο, αφήνοντας έξω πότε ένα πότε περισσότερα άστρα.
*
1. Ο Κωνσταντίνος Χασάπης, 2. η πρώτη έκδοση του βιβλίου. 3. η σύνοδος των άστρων.😉




Σχόλια