Με ένα λευκό φτερό

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ελένη Χωρεάνθη
🥰 Επιλέγω και παρουσιάζω βιβλία 🥰
Ελένη Μπετεινάκη: "Με ένα λευκό φτερό"
🟢Αφορμή παίρνοντας από το παραμύθι της Ελένης Μπετεινάκη “Με ένα λευκό φτερό”, σκέφτομαι πόσο φτωχή και μίζερη θα ήταν η ζωή μας χωρίς το παραμύθι, χωρίς το θαυματουργό αυτό μέσο, το απαλλαγμένο από κάθε δέσμευση λογική και δίχως το μύθο, τα πολυδύναμα τούτα εργαλεία της ποιητικής προσέγγισης, ερμηνείας και κατάκτησης του κόσμου. Και δημιουργίας πολιτισμού.
Η Ελένη Μπετεινάκη, μια δραστήρια, ταλαντούχα νηπιαγωγός και χαρισματική συγγραφέας, που ζει και εργάζεται στη μεγαλούπολη της Κρήτης, στο Ηράκλειο, με το βιβλίο της “Με ένα λευκό φτερό”, έχει δημιουργήσει ένα δικό της πανέμορφο, ιδανικό σύμπαν, όπου τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, είναι δυνατόν να συμβούν. Να, όπως με το περιπλανώμενο “λευκό φτερό”, που κάποια στιγμή ξεκόλλησε από τη φτερούγα ενός κάτασπρου κύκνου, έμαθε τη Μυρσίνη, που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ποδαράκια της ότι μπορεί όχι μόνο να μετακινηθεί από τον τόπο που καθόταν πάνω στο αμαξιδάκι της, αλλά και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! Να πετάξει ψηλά, να φτάσει πάνω από τα σύννεφα μέχρι τον ουρανό: Φτάνει να βάλει φτερά στο μυαλό και στη φαντασία της. Να όπως:
“Το λευκό φτερό ταξίδεψε ώρα πολλή, κι όταν ο άνεμος κόπασε βρήκε αποκούμπι πάνω στα γόνατα του κοριτσιού που το κοίταξε με μάτια ορθάνοιχτα γεμάτα ενθουσιασμό και πεθυμιά.
Το κορίτσι, η Μυρσίνη, σήκωσε το φτερό ψηλά
και χαμογέλασε με όλη της την ψυχή.
Το ακούμπησε τρυφερά στο μάγουλό της, έκλεισε τα μάτια της
και άρχισε με τη φαντασία της να ταξιδεύει…
‘Πάρε με κι εμένα μαζί σου’, ακούστηκε
η δυνατή φωνή της Ελευθερίας”, της αδερφής της, που την πήγαινε περίπατο με το αμαξιδάκι.
Με κλειστά μάτια βρέθηκαν και τα δυο κορίτσια με το “λευκό φτερό” πάνω στο μαγικό χαλί της φαντασίας, πήραν και τον κύκνο που δεν μπορούσε να πετάξει με τη μια φτερούγα και πετούσαν ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά, πάνω κι από τα πιο ψηλά βουνά. Και γύρισαν όλοι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, φίλοι αγαπημένοι. Και σίγουροι πως όλα τα μέσα επικοινωνίας, όλα τα ταξίδια, όλα τα όμορφα πράγματα, όλες οι δυνάμεις είναι μέσα στο μυαλό μας.
Με το δικό της τρόπο και με υπέροχα, όμορφα χρώματα και χαρούμενα σχέδια, η Αιμιλία Κονταίου, δημιούργησε ένα πανέμορφο εικαστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι ήρωες του παραμυθιού πέταξαν πάνω από τα σύννεφα, είδαν τις ομορφιές του κόσμου και γύρισαν όλοι μαζί χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, φίλοι αγαπημένοι, στην άκρη της λιμνούλας να συνεχίσουν το όνειρο του ταξιδιού στον όμορφο κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Και μαζί τους θα ταξιδέψουν πετώντας “Με ένα λευκό φτερό” στον όμορφο κόσμο του παραμυθιού, τα παιδιά που θα διαβάσουν το ωραίο βιβλίο που το φρόντισε με αγάπη και το κυκλοφορεί η ΕΛΛΗΝΟ / ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Σχόλια