Το μαγικό ταξίδι


 






Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για παιδιά / παραμύθι
 *
Ελένη Χωρεάνθη
 *
Το φιλόξενο αστέρι *
 *
Ο Αλέξανδρος είχε πολλές απορίες, αλλά η πιο μεγάλη του απορία ήταν πώς συνεννοούνται μεταξύ τους τα έντομα, αν έχουν μιλιά τα μυρμήγκια, οι πεταλούδες, οι μέλισσες και τα σκαθάρια. Αν μιλούν μεταξύ τους τα μικρά και τα μεγάλα ζώα.
Κάθε φορά που πήγαιναν στην εξοχή για χόρτα, έπαιρναν και τη γιαγιά Ευτέρπη μαζί.
Αγαπούσε πολύ τη γιαγιά του ο Αλέξανδρος. Εκείνη από τότε που ήταν πολύ μωρό του έλεγε παραμύθια. Και του μιλούσε για τα έντομα, για τα μεγάλα ζώα και για τα πουλιά.
Μια από εκείνες τις όμορφες μέρες που πήγαιναν όλοι μαζί στην εξοχή για χόρτα, κυριακάτικο απομεσήμερο ήταν, ο Αλέξανδρος στάθηκε πολύ τυχερός. Είδε μια όμορφη, πλουμιστή πεταλούδα να πετάει από λουλούδι σε λουλούδι· είδε μια στρατιά βιαστικά μυρμήγκια να σηκώνουν από ένα σπυρί μεγαλύτερο από το μπόι τους· είδε το σκαθάρι σκαρφαλωμένο σ’ ένα μεγάλο σβόλο κοπριά, παρακεί μερικά σαλιγκάρια και δυο τρεις χελώνες λιάζονταν χωρίς να του δίνουν σημασία. Έτσι νόμιζε, βέβαια.
Έκλεισε τα μάτια του και φανταζόταν τι να έλεγαν μεταξύ τους αν γίνονταν παρέα τα έντομα και τα ζωάκια. Και τότε....
(Απόσπασμα από το παραμύθι "Το μαγικό ταξίδι )
*
*Σημείωση:
Πρόκειται για μεταφορά του θεατρικού έργου μου "Το μαγικό ταξίδι*" με ήρωες έντομα, πουλιά, ζωάκια, που ενσαρκώνουν χαρακτηριστικούς τύπους ανθρώπων, καθώς και στοιχεία της φύσης,, τον ήλιο και τον αέρα, που έτσι κι αλλιώς παίρνουν μέρος στα δρώμενα. Το είχα γράψει πριν αρκετά χρόνια και το παίξαμε με μαθητές Ε' και Στ' τάξεων του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων τών μαθητών του Σχολείου. Είχαμε επίσης μαζί μας στην πρώτη παράσταση και φίλους συγγραφείς: Τους αείμνηστους Παντελή καλιότσο, Μάρω Λοϊζου. Δώσαμε παραστάσεις σε αρκετά σχολεία των Αθηνών. Ήταν το κάτι άλλο! Είχαμε γίνει "Περιοδεύων Θίασος". Το δανείστηκαν, μάλιστα και άλλα σχολεία.
Η δεύτερη μορφή είναι η μεταφορά σε 32 τετράστιχες στροφές που μπορεί να λειτουργήσει και θεατρικά.
Η τρίτη μορφή είναι το παραμύθι "Το μαγικό ταξίδι", από το οποίο ελήφθη το απόσπασμα που ανάρτησα.
Οι 6 φωτογραφίες είναι από τις θεατρικές μας παραστάσεις!
*
Σχόλιο 1. Το πρώτο μου οργανωμένο κείμενο ήταν χειρόγραφο θεατρικό έργο, γραμμένο με το μολύβι φάμπερ νούμερο 2 σε ριγωτές "κόλλες αναφοράς. Ήταν πέντε αντίγραφα,. Είχα ως "ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ", 4 φοιτήτριες πρώην μαθήτριές μου. Ωστόσο από εκείνη τη μοναδική ιστορική γραφή, δεν υπάρχει καμία.
( Πρώτη ανακοίνωση).
*
Σχόλιο 2.
Στα 35 χρόνια που εργάστηκα σε διάφορα σχολεία της χώρας, είχα την τύχη να διδάσκω χαρισματικά παιδιά. Αν και πιστεύω πως το σύνολο των παιδιών και των ανθρώπων διαθέτουν κοινό μυαλό που μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία. Αγάπη, ελευθερία σκέψης και...πάλι αγάπη.

Σχόλια