«Μέσα μας, ίσως, κι εδώ κι εκεί, υπάρχει κλειδωμένος θησαυρός»
Γράφει η Ελένη Χωρεάνθη //
Γιάννης Φαρσάρης: «Σουσάμι άνοιξε» – Τριάντα τρόποι για να ελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου. Από τις εκδόσεις Έσοπτρον.
Ένας εξόχως χαρισματικός άνθρωπος, αρχιτέκτονας του ψηφιακού μετασχηματισμού της ιδέας σε πράξη, του λόγου σε έργο, ένας ακούραστος λειτουργός στο χώρο της ψηφιακής εκπαίδευσης, ο Γιάννης Φαρσάρης, με το βιβλίο του “Σουσάμι άνοιξε” αναδεικνύεται και ως εξαιρετικά ευφυής συγγραφέας.
Ένα βιβλίο εργαλείο, κλειδί, με το οποίο στοχεύει στο ξεκλείδωμα του και στην ενεργοποίηση των ικανοτήτων που έχει κάθε άνθρωπος, κάθε παιδί, φυλακισμένες μέσα του. Κάθε άτομο είναι “δυνάμει” δημιουργός. Είναι χαρακτηριστικά αποκαλυπτική και σημαντική η συμβουλή: “Άνοιξε τις ιδέες σου στον ψηφιακό κόσμο”, συντονίσου με την εποχή σου! Και μην περιμένεις συνταγές έξωθεν, ουρανοκατέβατες λύσεις, σκύψε μέσα σου! Εκεί είναι κρυμμένος ο θησαυρός της Γνώσης. Από μέσα σου ξεκινάει ο δρόμος για την κατάκτηση των αγαθών. “Η δημιουργικότητα ξεκινάει από μέσα σου, περνάει από το διαδίκτυο, αναμιγνύεται με την ευφυΐα άλλων ανθρώπων και καταλήγει ξανά σε σένα”.
Με το βιβλίο τούτο, ο συγγραφέας και δάσκαλος της πληροφορικής, προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δημιουργικότητας. Και όχι μόνο έναν, αλλά τριάντα τρόπους να ξεκλειδώσεις τον αποθησαυρισμένο μέσα σου πλούτο, “μερικές ιδέες, δυνατότητες και πρακτικές που πριν δεν υπήρχαν, καθώς γεννήθηκαν μέσα στην ψηφιακή εποχή”. Η προτροπή: “Βούτηξε βαθειά μέσα σου”, παραπέμπει κατ’ ευθείαν στο θεμελιώδες ορφικό αξίωμα:
“Βυθίσου ως τα βάθη του εαυτού σου / για να αναχθείς στην αρχή των όντων!”
Με βάζει σε σκέψη το ρήμα “άνοιξε”. Αν είναι προστακτική σημαίνει ότι το “Σουσάμι” είναι όνομα κύριο. Και κάποιος προστάζει ή παρακαλεί άλλον να του ανοίξει μια θύρα σε κάτι κλειδωμένο, έναν κρυμμένο θησαυρό, ή μπορεί το “Σουσάμι” να είναι συνθηματικό. Απεναντίας, αν ο χρόνος είναι Αόριστος σημαίνει ότι “άνοιξε το σουσάμι”, άνοιξε το σακουλάκι, έσκασε η “κάψα” που κρύβει τους σπόρους του σησαμιού, έσπασε η κρούστα που έκρυβε τον εσωτερικευμένο κόσμο.
Όπως, στο παραμύθι, όπου όλα έμβια και μη όντα κινούνται σε χώρο μαγικό και μπορεί να συμβούν τα πάντα και η φράση “σουσάμι άνοιξε”, ο τίτλος του βιβλίου, κρύβει κάποιο μυστικό, κινείται επίσης σε χώρο και χρόνο μαγικό, οπότε μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.
Διόλου τυχαία δεν πήρε το βιβλίο τον συγκεκριμένο τίτλο από το παραμύθι του Αλή Μπαμπά. Αντίθετα από την αρχή μηνύει πως εκεί μέσα, στις σελίδες του βιβλίου ή κάπου αλλού, μέσα μας, ίσως, κι εδώ κι εκεί, υπάρχει κλειδωμένος θησαυρός. Με τη διαφορά ότι αυτή η “κάψα” με τον πολύτιμο θησαυρό, δεν ανοίγει μόνη της. Χρειάζεται ένα εργαλείο, ένα ειδικό κλειδί με το οποίο κάποιο, όταν ένα χέρι το βάλει στην ασφαλιστική κλειδαριά και το γυρίσει, τότε θα ανοίξει το θησαυροφυλάκιο και θα αποκαλυφθεί ο κρυμμένος θησαυρός.
Το βιβλίο τούτο, γραμμένο απλά, κατανοητά με τη σοφία του δημιουργού οποίος γνωρίζει καλά το θέμα του και μπορεί έτσι να μεταδώσει απλά, με συντομία και εύληπτα, στο παιδί και σε κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται να μπει στο μαγικό κόσμο της ψηφιακής εποχής, είναι άριστο μέσο, γίνεται εργαλείο ώστε να μπει κανείς στο υπέροχο ψηφιακό περιβάλλον. Ο Γιάννης Φαρσάρης, που εκτός από γνώστης και έμπειρος, εμπνευσμένος δάσκαλος της πληροφορικής, είναι και συγγραφέας ικανός να μεταλαμπαδεύει γνώσεις με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, αντί να δίνει συνταγές, προκαλεί τον αναγνώστη: “Η δημιουργικότητα ξεκινάει από μέσα σου, περνάει από το διαδίκτυο, αναμιγνύεται με την ευφυΐα άλλων ανθρώπων και καταλήγει ξανά σε σένα. Και είναι τόσο καινούριο όλο αυτό…”, και φαντάζει σαν να “πηδάς από τον βράχο και συναρμολογείς ένα αεροπλάνο, όσο πέφτεις”. Πράγμα που σημαίνει πως μπορείς “να τα μάθεις όλα μόνος σου”, κάνοντας δοκιμές και διορθώνοντας τα λάθη σου, όπως: “Πείραμα και επανάληψη”.
Παραλληλίζοντας τις θέσεις του ψηφιακού δασκάλου με εκείνες διακεκριμένων σύγχρονων διαστημικών επιστημόνων, παρατηρώ μια αντιστοιχία με τις απόψεις των αστροφυσικών, όσον αφορά τις αποκαλύψεις των μυστικών του Σύμπαντος: “Τα μυστικά του Σύμπαντος τα κρύβει ο πλανήτης Γη”, γράφει ο αείμνηστος, διάσημος αστροφυσικός μας Διονύσης Σιμόπουλος, στο περισπούδαστο βιβλίο του “Είμαστε αστρόσκονη…”, όπου μιλάει για το διάστημα στα εγγόνια του τόσο απλά, τόσο οικεία, θαρρείς και πρόκειται για τη γειτονιά του!
Τι άλλο είναι η πληροφορική, ο παγκόσμιος ψηφιακός ιστός, αυτό το θαύμα της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, εκτός από τον αποκωδικοποιημένο ανθρώπινο παγκόσμιο νου, συμπυκνωμένο; Και πόσο ριψοκίνδυνη είναι η δημιουργικότητα! Είναι, σαν να “πηδάς από ένα βράχο και να συναρμολογείς ένα αεροπλάνο, όσο πέφτεις”.

Γιάννης Φαρσάρης
Ο Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα, ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης ως καθηγητής πληροφορικής. Έργο δικό του είναι η “Ανοιχτή Βιβλιοθήκη”, αλλά οι δραστηριότητές του δεν σταματούν εδώ, συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού Fractal και στις Εκδόσεις “Έσοπτρον”.
Παλαιό Φάληρο, 5. 6. 2023
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου